Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /homepages/31/d480119601/htdocs/wp-content/plugins/cforms/cforms.php on line 836

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /homepages/31/d480119601/htdocs/wp-content/plugins/cforms/cforms.php on line 839

Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /homepages/31/d480119601/htdocs/wp-content/plugins/wp-simple-booking-calendar/wp-simple-booking-calendar.php on line 12
Festes i tradicions ‹ Ca Tibaria

Festes i tradicions


Festa del Vi

Se celebra el 1er cap de setmana de novembre.
La Festa del Vi va iniciar-se com una celebració entre una colla d’amics per la finalització de la verema i ha passat a convertir-se en l’aparador dels vins de la Denominació d’Origen Terra Alta.
Al voltant de la Cooperativa de Gandesa s’instal·len els stands de diferents cooperatives de la comarca i cellers particulars on es poden degustar els diferents vins que elaboren. El dissabte la cooperativa obsequia amb un aperitiu a tots els assistents.
Durant la pròpia fira s’organitzen diferents actes relacionats amb el món del vi, com ara diferents conferències per tractar les problemàtiques agràries i cursos de tast de vins.
Un dels actes que no falten durant la Festa del Vi és el concert de música amb una orquestra simfònica, així com altres manifestacions de caire més folklòric com ara les trobades de gegants.
El dissabte la festa acaba amb el ball popular, que fa moure l’esquelet a joves i grans fins a altes hores de la matinada.
El dia següent, arriba l’acte més esperat, el dinar popular amb la tradicional “clotxa” dinar típic dels veremadors, que conta d’un cantó de pa buidat i ple de tomàquet i alls escalivats i una arengada. Amb tot, als que no els hi agrada el peix, que estiguin tranquils, que no patiran gana, ja que l’arengada ve ben acompanyada de tall.
  

  Festa de Sant Antoni

La Festa de Sant Antoni se celebra el dia 17 de gener.

La tradició de la festa arrenca de l’edat mitjana i a Gandesa està documentada per escrit des de 1801 en el llibre de comptes de la Confraria de Sant Antoni.
Els principals actes d’aquesta festa són la recollida de la llenya pels diferents carrers de Gandesa per part dels majorals i majorales, acompanyats pel “Baconet” de Sant Antoni, les pubilles, pubilleta i hereu que fan la plega, els gralles i gegants de Gandesa i dos ruquets que amb carro porten la imatge de Sant Antoni. Aquesta llenya després es subhasta a la plaça juntament amb la coca i el rodot de Sant Antoni.
Diu la tradició que cada any per Sant Antoni es rifava el baconet que durant tot l’any es passejava per Gandesa i que entre tots l’anaven atipant, d’aquí bé que el “Baconet” de Sant Antoni protagonitzi tots els actes de la festa (en forma de cap-gros) i que evidentment un altre dels actes força esperat és la seva rifa.
Un altre dels actes que s’ha mantingut és la benedicció dels animals a la portalada romànica de l’Arxiprestal, on seguidament es beneeixen i es posen a la venda les coques de Sant Antoni.
En acabar la rifa del baconet i de les coques, es canten els “ditxos” de Sant Antoni. Aquestes dites o cobles populars a Sant Antoni són una mostra molt interessant de la literatura popular gandesana i el costum a continuat fins als nostres dies gràcies a l’existència de poetes populars encarregats cada any de dir els seus versos, versos que any rera any pateixen alguna nova incorporació amb critiques a possibles actes polítics que no agradin al poble. Els antics gandesans tenien per costum confeccionar un altar davant la porta de l’Arxiprestal que dóna a la plaça Vella, on treien la imatge després de missa, el Sant presidia la benedicció i tots els actes de la festa.
Per acabar la Festa, Ballada de la dansada de Gandesa al voltant de la foguera per part del Cap de dansa. Els balladors obsequiaran a les balladores la coca de Sant Antoni, i el baconet donarà caramels als balladors.Visita el blog de Sant Antoni: http://santantonigandesa.wordpress.com/

 

 

  Festes Majors

 
Les festes majors se celebren en honor de la Mare de Déu de la Fontcalda, y tenen una durada de 5 dies.
Des de l’any 1900 en què trobem constància escrita dels butlletins de les Festes majors, tot i els canvis que ha anat sofrint el programa any rera any, han perdurat diversos elements al llarg de tots aquesta anys que fan de les festes de Gandesa tinguin un caràcter propi i singular.
Els actes que han perdurat fins avui són el volteig de les campanes que fan saber als vilatans que les festes ja donen el seu toc de sortida. Un altre dels actes tradicionals són la plega, on les pubilles i hereus van recollint en un mocador les donacions de la gent del poble.
El ball de la Dansada o jota gandesana, peça important del folklore català és un altre dels actes que no falten durant les Festes Majors. Una altra de les manifestacions populars que s’han mantingut fins avui són els cóssos. Els cóssos són les carreres de persones que abans tenien un caire més lúdic, de rivalitat entre amics i famílies o colles, mentre que en l’actualitat ja es tracta d’una manifestació esportiva més, molt lligada amb l’atletisme. Evidentment en cap festa no hi falta el ball i els focs d’artifici.
A part d’aquests elements que han perdurat fins avui, n’hi ha d’altres incorporats, que ja s’han convertit en peces importants de la Festa Major, com ara l’elecció de les Pubilles, que es va organitzar per primer cop l’any 1964, o la desfilada de carrosses iniciada l’any 1969.

 

 Romeria a la Fontcalda

La Romeria a la Fontcalda se celebra el primer diumenge de maig.
El dia abans els xiquets del poble anuncien l’esdeveniment tocant les campanes pels carrers i cridant: “a la Fontcalda, a la Fontcalda”.
El dia de la romeria la processo surt des de l’església a les 7 del matí.
 A les planes es beneeix el terme i al peiró de la Fonteta es fan unes pregaries.
 Al “Cap de la Costa” la processó  saluda a la verge i es para a esmorzar.
Els mocadors de color blau y les banderes dels grups que fan junts el camí anuncien l’arribada de la processo al Santuari, situat a 13 Km. de Gandesa.
Primer es canta la salve y els goixos y desprès s’oficia la missa.
A continuació es balla la sardana y desprès les famílies y els grups d’amics es reuneixen per dinar. Per la tarda hi ha  una plegaria pels malalts.
Al final del dia es torna en processo al poble fins l’església on els fidels s’acomiaden de la Verge fins l’any que bé.